Lysstyring

Lysstyring samt energieffektive og intelligente kontrolsystemer til at regulere lyset giver stor reduktion i energiregningerne. Forbruget af elektricitet til belysning har naturligvis en betydelig indflydelse på energiforbruget i kommercielle bygninger, infrastrukturer, produktionsfaciliteter og i logistikcentre. På steder som på hospitaler og i lufthavne eller i tilfælde af skiftarbejde anvendes belysning 24 timer i døgnet hele året rundt, hvilket har stor betydning for det samlede forbrug i bygningen. 

inspirationskatalog

Fremtidens intelligente bygninger - Energieffektivisering, bedre bundlinje og en grønnere profil

Få vores inspirationskatalog omkring fremtidens intelligente bygninger.

DALI Lysstyring

Med DALI lysstyring kan du præcist regulere lysstyrken, tænde og slukke lyskilder, samt justere forskellige lysparametre som farvetemperatur og farveintensitet. Dette niveau af kontrol giver dig mulighed for at skabe dynamiske og skræddersyede belysningsoplevelser, der kan tilpasses specifikke rum, behov og brugerpræferencer.

En af de store fordele ved DALI lysstyring er fleksibiliteten. Ved at tildele en unik adresse til hver enkelt lyskilde kan de individuelt styres og grupperes efter behov. Dette gør det muligt at opnå zonestyring og differentieret lysstyring inden for samme system. Det giver dig mulighed for at opdele rum i forskellige områder og justere belysningen præcist i hver zone. For eksempel kan du skabe forskellige stemninger i et konferenceområde, en arbejdsstation eller et detailområde ved hjælp af individuelle lysstyringsindstillinger.

DALI lysstyring muliggør også let integration med andre automations- og bygningsstyringssystemer. Ved at bruge DALI Gateway-enheder kan du integrere belysningssystemet med andre systemer som HVAC, sikkerhedssystemer og energistyringssystemer. Dette åbner op for mulighederne for at opnå en mere omfattende og intelligent bygningsautomatisering.

Energieffektiviteten øges ved brug af belysningskontroller til dæmpning eller tænding af lys, såsom dæmpere og lysstyrke- og belægningssensorer.

  • Dæmpere reducerer den leverede strøm til pærerne, hvilket begrænser forbruget og øger deres livscyklus.
  • Lux-sensorer dæmper eller tænder eller slukker lys som reaktion på det naturlige lysniveau fra solen.
  • Tilstedeværelsessensorer aktiverer lys, når en person er i området og slukker lysene, når personen er gået.

Tunable White DALI controller: Indendørs lys, der følger vores døgnrytme

Takket være den stadigt forbedrede LED-teknologi bevæger de fleste LED-belysningsvirksomheder sig mod at kunne tilbyde produkter, der kan ændre lysets hvidhed fra varm (2500K) til kold (6000K) for at følge det naturlige hvide lys’ adfærd. Denne funktion kaldes Tunable White, Kelvin-farvetemperaturændring eller CCT (Correlated Colour Temperature) og beskriver, at det kunstige lys har evnen til at ændre temperaturen (K) for dets hvide farve og dermed gøre det mere naturligt.

Takket være Tunable White kan vi nu målrette belysning for at understøtte vores naturlige døgnrytmes sunde funktion og tilmed forbedre humøret, ydeevnen og følelsen af velvære hos de mennesker, der opholder sig i bygningen. En sådan dagslyssimulering er f.eks. ideel til brug på kontorer, hvor vi ellers har ringe adgang til dagslysets gavnlige egenskaber. Det er med til at gøre, at vi føler os i topform hver dag, da de ellers statiske lysforhold kan forstyrre vores biologiske rytmer.

Carlo Gavazzis løsning optimerer arbejdsmiljøet

Sx2WEB-systemet kan bruges til at efterligne dagslysets naturlige cyklus, men det kan også programmeres til at skabe specifikke stemninger på bestemte tidspunkter af dagen. Du kan for eksempel vælge længere perioder med mere motiverende lys i spidsbelastningstider (6000K) for herefter problemfrit at skifte til mellem afslappende lysscener (2500K) for at matche arbejds- og pausetider i løbet af dagen. Systemer kan forprogrammeres til netop de behov brugeren har, ændres undervejs og kan opdateres til enhver tid. Takket være det integrerede astronomiske ur beregnes daggry og skumring automatisk i henhold til placeringen, og farvetemperatur kan vælges, så det passer til behovene i de forskellige rum. Planlægningsprogrammer kan programmeres til at gå fra varmt til køligt lys, eller brugeren kan indstille forskellige lysscenarier manuelt ved hjælp af trykknapper eller ved hjælp af deres smartenhed.

Vores trivsel og ydeevne er påvirket af lys og vores biologiske ur er reguleret af lys og mørke:

  • Om morgenen, når solen står op, stiger lysniveauerne, lysets farve skifter mod køligere farvetemperaturer, får det os til at vågner op og kroppens aktivitetsniveau stiger.
  • Om aftenen, når solen går ned og farven af lys skifter mod varmere farvetemperaturer, får det os til at slappe af og forberede os på søvn.

Vores krops hormonniveauer stiger og falder med disse lyscyklusser, så efterligning af denne adfærd bliver mere og mere populær i indendørs belysning for at kunne forbedre menneskers livskvalitet og ydeevne.

Video

Bygningsautomatik - Lysstyring

Brochurer

Bygningsautomatik Løsninger

SmartBuilding Systemer

Dali Control og Dali Bus

Vil du vide mere?

Navn*
Email*
Besked
0 of 350